Veelgestelde vragen voor ondernemers

Een overzicht voor als u wilt beginnen met duurzaam ondernemen: van bedrijfsvoering, tot uw bedrijfspand tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. En nog eentje – beiden van het Ondernemersplein, een site van de overheid. 

Wilt u starten met Maatschappelijk verantwoord Inkopen maar u weet niet hoe?

Via deze link vindt u diverse handreikingen, voorbeelddocumenten, onderzoeken, adviesdocumenten en praktijkvoorbeelden op basis waarvan u professioneel, rechtmatig en doelmatig kunt aanbesteden en inkopen. Zoals een eenvoudige maar heldere MVI checklijst.

Deze stukken zijn veelal door PIANOo opgesteld maar u vindt hier ook documenten opgesteld door derden. PIANOo = PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Een overzicht van diverse (gratis) online tools en tips voor klimaatneutraal ondernemen voor o.a. CO2 voetafdruk, brandstof besparen, lagere IT kosten, afvaltest en verlichtingsscan en terugverdientijden van maatregelen. 

De Milieubarometer is een online tool die u als bedrijf in kunt zetten om de huidige prestatie van uw bedrijf in kaar tte brengen én te starten met verduurzamen. U krijgt inzicht in uw CO2 footprint en maatregelen om milieu en kosten te besparen. Een abonnement kost € 70 per jaar per locatie. Heeft u meer dan een lokatie dan kunt barometers aan uw abonnement toevoegen voor elke lokatie waar u er eentje voor wilt inzetten. 

MVO Nederland heeft 100 tips voor u op een rijtje gezet om uw onderneming te verduurzamen. Denk aan tips voor uw huisvesting, HR, communicatie, inkoop, logistiek en vervoer. Laat u inspireren voor uw eigen onderneming.

Wat fijn dat u overweegt zonnepanelen op uw bedrijfspand te leggen. 

Via MilieuCentraal vindt u hierbij een overzicht van “zonnepanelen voor MKB” met antwoorden op vragen als – kan het, wat kost het, financieringsmogelijkheden en meer. 

Via de site van de Consumentenbond vind u een handig overzicht van hoe het zit met garanties op zonnepanelenaanbetalingen en Stichting Garantiefonds ZonZeker

Als u dakonderzoek wilt laten uitvoeren en een constructeur zoekt, mail dan naar welkombij@hetzakelijkehart.nl. We hebben een shortlist van 3 constructeurs die we u kunnen toesturen. 

Tevens is het mogelijk om een zogenaamde postcoderoosregeling te starten: u stelt het dak van uw bedrijfspand voor een deel (of geheel) beschikbaar voor inwoners en ondernemers met een kleinverbruik aansluiting tot 3×80 Amp.

Tot slot, als u zonnepanelen wilt leggen en SDE+ subsidie wilt aanvragen, de najaarsronde 2019 start op 29 oktober 2019. 

Ondernemers die elektrisch rijden, profiteren van financiële voordelen. Elektrisch vervoer is volop in ontwikkeling. E-bikes en elektrische scooters veroveren de stad. Er komen steeds meer elektrische auto’s en het aantal laadpalen neemt snel toe. Een overzicht vanuit RVO Nederland.

Via dit interactieve kompas krijgt u eenvoudige wijze overzicht in de complexe energiewetgeving. U ziet precies welke wetten en regels van toepassing zijn op uw specifieke bestaande utiliteitsgebouw(en). 

Klik hier voor Label-C wetgeving. 

Klik hier voor de EED of de Europese Energie-Efficiency richtlijn zoals de energie-audit en een kosten-batenanalyse warmtevoorziening. 

De energiesubsidiewijzer voor gebouwen van RVO Nederland geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van gebouwen.

En dit is de link naar de investeringsregelingen via de Belastingdienst. 

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het pand per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit. Klik hier voor informatie van de Rijksoverheid, hier voor veelgestelde vragen over kantoorpanden op de site van RVO Nederland (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). 

Klik hier voor informatie van RVO NL over utiliteitsgebouwen waaronder een overzicht voor welke panden een energielabel moeten hebben. 

Opmerkingen: 

Voor eigenaren van commercieel vastgoed kan deelname aan het Madaster interessant zijn. Zeker wanneer u eigenaar bent van meerdere panden c.q. met circulaire en duurzame materialen werkt en/of wilt werken. Lees hier alles over het Madaster voor vastgoedeigenaren

Madaster is als het ware een kadaster voor materialen gebruikt in woningen en commercieel vastgoed. Het Madaster platform fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het koppelt materiaal-identiteit aan locatie en legt dit vast in een materialenpaspoort

In 2016 publiceerden Thomas Rau en Sabine Oberhuber het boek Materials Matters dat de inspiratie is geweest voor Madaster.