Veelgestelde vragen voor ondernemers

Wat fijn dat u overweegt zonnepanelen op uw bedrijfspand te leggen. 

Via MilieuCentraal vindt u hierbij een overzicht van “zonnepanelen voor MKB” met antwoorden op vragen als – kan het, wat kost het, financieringsmogelijkheden en meer. 

Via de site van de Consumentenbond vind u een handig overzicht van hoe het zit met garanties op zonnepanelenaanbetalingen en Stichting Garantiefonds ZonZeker

Als u dakonderzoek wilt laten uitvoeren en een constructeur zoekt, mail dan naar welkombij@hetzakelijkehart.nl. We hebben een shortlist van 3 constructeurs die we u kunnen toesturen. 

Tevens is het mogelijk om een zogenaamde postcoderoosregeling te starten: u stelt het dak van uw bedrijfspand voor een deel (of geheel) beschikbaar voor inwoners en ondernemers met een kleinverbruik aansluiting tot 3×80 Amp.

Tot slot, als u zonnepanelen wilt leggen en SDE+ subsidie wilt aanvragen, de najaarsronde 2019 start op 29 oktober 2019. 

En deze RVO Nederland link is interessant want geeft antwoord veelgestelde vragen over de SDE+ subsidie

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het pand per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit. Klik hier voor veelgestelde vragen over kantoorpanden op de site van RVO Nederland (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). 

Meer informatie: 

 • Banken gaan rekening houden met het label (ING-nieuwsstrengere eisen Rabobank en de ambities van ABN AMRO).
 • Voor particuliere woningen kunt u hier en hier meer informatie krijgen. 
 • Per 1-1-2008 is het voeren van een energielabel verplicht voor deze utiliteitsgebouwen (o.a. winkels, scholen, horeca, kantoren etc.).
 • Klik hier voor een lijst met veelgestelde vragen op de site van RVO NL over het energielabel voor utiliteitsgebouwen.
 • Klik hier voor informatie van het Ondernemersplein om uw pand energiezuiniger te maken met het oog op het C-label in 2023
 • Klik hier voor zo’n 35+ voorbeelden van energiezuinige utiliteitsgebouwen (site RVO NL)

Een overzicht voor als u wilt beginnen met duurzaam ondernemen: van bedrijfsvoering, tot uw bedrijfspand tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. En nog eentje – beiden van het Ondernemersplein, een site van de overheid. 

MVO Nederland heeft 100 tips voor u op een rijtje gezet om uw onderneming te verduurzamen. Denk aan tips voor uw huisvesting, HR, communicatie, inkoop, logistiek en vervoer. Laat u inspireren voor uw eigen onderneming.

Een overzicht van diverse (gratis) online tools en tips voor klimaatneutraal ondernemen voor o.a. CO2 voetafdruk, brandstof besparen, lagere IT kosten, afvaltest en verlichtingsscan en terugverdientijden van maatregelen. 

Ter inspiratie vindt u op de website van RVO Nederland praktijkverhalen van andere ondernemers & instellingen en wat zij aan maatregelen genomen hebben om te verduurzamen. 

Of lees meer over de acties van collega Baarnse ondernemers en instellingen.

Via dit interactieve kompas krijgt u eenvoudige wijze overzicht in de complexe energiewetgeving. U ziet precies welke wetten en regels van toepassing zijn op uw specifieke bestaande utiliteitsgebouw(en). 

Klik hier voor Label-C wetgeving. 

Klik hier voor de EED of de Europese Energie-Efficiency richtlijn zoals de energie-audit en een kosten-batenanalyse warmtevoorziening. 

De energiesubsidiewijzer voor gebouwen van RVO Nederland geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van gebouwen.

Dit is de link naar de investeringsregelingen via de Belastingdienst. 

En hier vind je informatie over het Energiefonds van de Provincie Utrecht. Zij hebben twee verschillende leningen: tot € 50.000 waarbij ze max 75% financieren en vanaf € 50.000 waarbij er in ieder geval een uitgewerkt projectplan met een gedegen business case moet liggen en zicht op realisatie binnen twee jaar.

De Milieubarometer is een online tool die u als bedrijf in kunt zetten om de huidige prestatie van uw bedrijf in kaar tte brengen én te starten met verduurzamen. U krijgt inzicht in uw CO2 footprint en maatregelen om milieu en kosten te besparen. Een abonnement kost € 70 per jaar per locatie. Heeft u meer dan een lokatie dan kunt barometers aan uw abonnement toevoegen voor elke lokatie waar u er eentje voor wilt inzetten. 

Wilt u starten met Maatschappelijk verantwoord Inkopen maar u weet niet hoe?

Via deze link vindt u diverse handreikingen, voorbeelddocumenten, onderzoeken, adviesdocumenten en praktijkvoorbeelden op basis waarvan u professioneel, rechtmatig en doelmatig kunt aanbesteden en inkopen. Zoals een eenvoudige maar heldere MVI checklijst.

Deze stukken zijn veelal door PIANOo opgesteld maar u vindt hier ook documenten opgesteld door derden. PIANOo = PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Ondernemers die elektrisch rijden, profiteren van financiële voordelen. Elektrisch vervoer is volop in ontwikkeling. E-bikes en elektrische scooters veroveren de stad. Er komen steeds meer elektrische auto’s en het aantal laadpalen neemt snel toe. Een overzicht vanuit RVO Nederland.

€ 80 miljoen extra voor circulaire economie

Het kabinet heeft een bedrag van € 80 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de circulaire
economie in 2019 en 2020.

Daarmee krijgen bedrijfsleven en decentrale overheden een kans om projecten aan te dragen die passen in de transitie naar een economie zonder afval en daarmee een bijdrage te leveren aan de CO2-reductieopgave.

De beschikbare middelen maken het mogelijk om de doelen van het kabinet dichterbij te brengen en de transitie richting een circulaire economie op te schalen en te versnellen. In 2050 moet Nederland 100% circulair zijn. In 2030 zouden we op de helft moeten zijn. Een circulaire economie is belangrijk om efficiënter om te gaan met onze grondstoffen en om het klimaatakkoord van Parijs te halen. 

Circulaire economie

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “een economie zonder afval en dus slim omgaan met grondstoffen is de ontbrekende schakel van het klimaatakkoord van Parijs. Zonder die schakel halen we de in 2015 afgesproken doelstellingen niet. De wereldbevolking blijft groeien en steeds meer mensen zullen meer grondstoffen gaan gebruiken. Dus we kunnen of op zoek naar een tweede of zelfs derde planeet, of we kunnen werk maken van een circulaire economie, te beginnen in Nederland. De afgelopen jaren hebben we laten zien dat de circulaire economie leidt tot kansen voor Nederlandse bedrijven, en tot flinke CO2-reductie. Zo levert het toepassen van circulair asfalt een besparing van minstens 20% CO2 op ten opzichte van traditioneel asfalt.”

Oproep projecten aan te dragen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat roepen decentrale overheden en het bedrijfsleven op om voorstellen aan te dragen voor projecten op het gebied van de grond, weg en –waterbouw; hiervoor is € 17,5 miljoen voor beschikbaar.

Een bedrag van € 22,5 miljoen is bestemd voor projecten op het gebied van recycling en toepassing van bio-based kunststoffen en textiel. Daarin worden al goede stappen gezet, kijk bijvoorbeeld naar het Plastic Pact en de Dutch Circular Textile Valley. Alle goede voorstellen zijn welkom.

Daarnaast is € 40 miljoen beschikbaar voor andere projecten die de circulaire economie bevorderen. Het kabinet mikt daarbij zeker ook op bijvoorbeeld innovatieve start-ups en scale-ups in het MKB. “Het is mijn ervaring dat juist in het MKB heel goede ideeën bestaan”, aldus de staatssecretaris. “Ik zie daarvan nu al voorbeelden in heel Nederland. Bedrijven die uniformen verwerken tot handdoeken, of die een slim idee hebben om plastic verpakkingen voor tomaatjes in de supermarkt te vervangen voor kartonnen doosjes die zo bij het oud papier kunnen. Juist dat soort bedrijven wil ik ook oproepen om met voorstellen te komen.”

Geïnteresseerde partijen kunnen zich melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voor eigenaren van commercieel vastgoed kan deelname aan het Madaster interessant zijn. Zeker wanneer u eigenaar bent van meerdere panden c.q. met circulaire en duurzame materialen werkt en/of wilt werken. Lees hier alles over het Madaster voor vastgoedeigenaren

Madaster is als het ware een kadaster voor materialen gebruikt in woningen en commercieel vastgoed. Het Madaster platform fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het koppelt materiaal-identiteit aan locatie en legt dit vast in een materialenpaspoort

In 2016 publiceerden Thomas Rau en Sabine Oberhuber het boek Materials Matters dat de inspiratie is geweest voor Madaster. 

Overweegt u de plaatsing van PV-panelen op uw bedrijfs- of verenigingspand? Dan is het zaak dat u weet of het dak de extra belasting aan kan. 

Hierbij vast twee partners die u kunnen helpen bij dit onderzoek dat afhankelijk van het dak, en of een fysiek bezoek nodig is, tussen de  € 500 en € 3500 kost.

Disclaimer: u bent vrij in uw keuze, deze lijst is slechts een hulpmiddel om u op weg te helpen. 

Overweegt u uw pand (beter) te isoleren? 

Hierbij vast een bedrijf waarbij u advies kunt inwinnen en die de isolatie ook kunnen uitvoeren. We proberen deze lijst z.s.m. uit te breiden. 

Disclaimer: u bent vrij in uw keuze, deze lijst is slechts een hulpmiddel om u op weg te helpen.

Hier vind u een lijst met mogelijke PV-panelen partners bedoeld om op weg te helpen. 

 • BonGo Solar Apeldoorn. Zij waren in 2016 de gekozen leverancier in Baarn Kiest Zon 2 en leveren inmiddels verschillende typen installaties. Aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonneEnergie. Ook projectontwikkeling. 
 • DengSolar Soest. Leverancier van PV panelen voor o.a. het Baarns Lyceum / de Waldheim Mavo. Begeleid ook SDE+ subsidieaanvragen. Ook projectontwikkeling. 
 • Green Recovery. Bart-Willem en team werken vanuit hun Experience Center in Leusden waar je hun producten kunt bekijken. Ze staan bv op de shortlist van Mijn Groene Huis in Zeist. Ook projectontwikkeling. 
 • KiesZon die o.a. de zonneweide in Eemnes van panelen heeft voorzien. Begeleid ook SDE+ subsidieaanvragen en projectontwikkeling.
 • SoftEnergy. Floris Bruning en team zijn in Baarn betrokken geweest bij twee collectieve inkoopacties voor inwoners: in 2014 als kartrekker van Baarn Kiest Zon 1 (2014, 1100+ panelen) en in 2016 als expert op de achtergrond bij Baarn Kiest Zon 2 (2016, 1100+ panelen)  Werkt samen met NMU en beschikt over tool om selectie beste leverancier PV-panelen te kiezen. Begeleid SDE+ subsidieaanvragen en projectontwikkeling. 

Disclaimer: u bent vrij in uw keuze, deze lijst is slechts een hulpmiddel om u op weg te helpen.